Disse ting skal installeres af en el-installatør

Hvad kræver en autoriseret el-installatør og hvad kan du selv.Hvilke el-projekter hjemme i privaten har man egentlig brug for at få en el-installatør til at kigge på for sig? Det er nemlig ikke alle installationer, der må udføres af amatører, selvom at man mener, at man har styr på det, man laver. Der er nemlig mange ting, der kan gå galt, når det kommer til el. Og derfor er det vigtigt, at det er en autoriseret elektriker, der ved, hvad han laver. Og der er altså nogle ting, der skal ordnes af en el-installatør, der har gennemgået en længere uddannelse for at gøre sig klar til at løse de problemer, du skal have hjælp til.

Disse opgaver skal en el-installatør løse for dig

Som nævnt er der nogle ting, du ikke selv må løse uden hjælp fra en el-installatør. Det er selvfølgelig de lidt mere avancerede løsninger, der samtidig kan være farligere end almindelige el-installationer. Det drejer sig blandt om arbejdet med måletavlen inde i boligen, der kun må administreres af en el-installatør. Samtidigt skal alt el, der har en spænding over 250V udføres af en el-installatør, der ved, hvordan han skal løse sådan en situation.

Her er nogle af opgaverne der kræver en autoriseret el-installatør:

  • Du må ikke sætte halogenlamper op, hvis transformer og ledning er købt separat
  • Du må ikke montere nye stikkontakter
  • Du må ikke ændre på faste installationer
  • Du må ikke lave elarbejde i måler- og gruppetavler
  • Du må ikke udskifte afbrydere og stikkontakter som er placeret udenfor

Hvis du er i tvivl om hvad du må og ikke må, så kontakt først en el-installatør eller ring til en autoriseret elektriker for sparring herom.

Opgaver du må udføre udenom en elektriker

Det er ikke alle el-installationer, som du skal have hjælp til af en el-installatør eller elektriker. Hvis opgaverne handler om at skulle reparere el-apparater, såsom at udskifte en ledning, så kan du selv give dig i kast med udfordringen, hvis du føler, du er i stand til dette. Samtidig må du også gerne hænge lamper op eller tage dem ned, hvis du skal udskifte dem med en nyere, pænere variant.

Her er nogle af de opgaver du må udføre uden en autoriseret elektriker:

  • Du må skifte afbryder i en eksisterende installation
  • Du må udskifte brusearmatur og ting som blandingsbatteri
  • Du må trække ledninger fra stikkontakter eller udtag til lamper
  • Du må tilslutte ting som ovn, emhætte og komfur, hvis de har en stikprop og det kan gøres uden brug af værktøj

Der er altså flere ting, du gerne må udføre på egen hånd, selvom du ikke er uddannet el-installatør. På sik.dk kan du læse mere om hvad du må og ikke må. Og husk så, at det ikke er alt du behøves selv at løse, selvom du tror du kan.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/creative.dk/lisoe.dk/wp-content/themes/greenchilli/single.php on line 47